19 червня 2019 року відбувся семінар з питань по внутрішньо переміщени особам

Вчора, 19.06.2019, у м. Дніпро, в рамках проекту команди  УКГС ООН в Україні, відбувся семінар  з питань запобігання внутрішньому переміщенню, захисту та розробки рішень для ВПО в Україні.

Участь в якому прийняли міжнародні експерти і тренери, представники Ради Європи, представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, міністерств, державних установ, місцевої влади та регіональних партнерів, в тому числі представники Дніпропетровського регіонального управління Держмолодьжитла, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, професор Волтер Келін, Грета Зейндер, Євгенія Бодня та інші.

Понад 1,6 млн осіб, які вимушено залишили власні домівки через збройний конфлікт на сході України та окупацію АР Крим, зіткнулися в нових громадах з багатьма проблемами, передусім пов’язаними з бідністю та соціальною вразливістю. В ході семінару розглядалася роль усіх державних установ, що займаються питаннями ВПО, в пошуку комплексного підходу до вирішення цих питань. Було відзначено особливу роль органів місцевої влади, які повинні мати достатній потенціал та ресурси для сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб, а також для надання підтримки ВПО доступного житла, що надасть можливість забезпечити доступним житлом більше сімей ВПО.

В рамках семінару професор Волтер Келін (Швейцарія), який свого часу був представником Генерального секретаря ООН з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, розглянув вплив тривалого внутрішнього переміщення, як виклик для розвитку українського суспільства та представив найкращі практики інших країн щодо методів припинення переміщення та вирішення проблем переселенців, з питання надання житла. Зокрема, професор Келін зазначив, що важливо знайти можливість збалансованого фінансування програм гуманітарного спрямування та програм з розвитку, також вкрай необхідно підтримувати бізнес, започаткований переселенцями, в тому числі, у сфері сільського господарства, а житло для ВПО має відповідати стандартам проживання і бути інтегрованим в загальну інфраструктуру міст. Професор наголосив на важливості колективних результатів і конкретних показників ефективності в цих питаннях, які мають буди узгоджені всіма зацікавленими сторонами.

Впродовж семінару учасники в окремих робочих групах опрацювали проблематику та сформулювали рекомендації, щодо вдосконалення правової бази з питань внутрішнього переміщення, шляхи вдосконалення судової практики щодо внутрішньо переміщених осіб та впровадження курсів.

 

Підхід та рекомендації семінару передбачатимуть заходи на місцевому рівні з пріоритетом на інвестиції, вигідні як для ВПО, так і для приймаючих громад, із обовязковим залученням їх до процесу ухвалення рішень.