Доступне житло в дії

 

На сьогодні Дніпропетровським регіональним управлінням Держмолодьжитла вже укладено 9 договорів про обслуговування коштів для будівництва (придбання) доступного житла відповідно до Порядку забезпечення громадян доступним житлом   за Постановою КМУ від 10.10.2018 № 819. Згідно цих договорів сума державної підтримки для громадян складатиме вже більшу частину коштів виділених на Дніпропетровську область цього року на програму «Доступне житло».  Така оперативність свідчить про зацікавленість громадян в отриманні державної підтримки для придбання житла.

Попередньо кандидатури учасників були схвалені комісією Мінрегіону. Після підписання угод родини вже внесли на відкриті рахунки свою частину вартості обраного житла і очікують на отримання держпідтримки з казначейських рахунків регіонального управління.

Нагадаємо, 10 жовтня цього року Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову №819 «Деякі питання забезпечення громадян доступним житлом», якою затвердив Порядок надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом і Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла. Одним з оновлень цьогоріч це  можливість довільного обрання об’єкту фінансування.

Відповідно до Постанови КМУ від 10 жовтня 2018 р. №819, забезпечення громадян доступним житлом здійснюється шляхом надання державної підтримки, яка полягає у сплаті державою:

- 30 відсотків вартості житла;

- 50 відсотків вартості житла для громадян, на яких поширюється дія пп. 19 та 20 ч. ! ст. 6, пп. 10-14 ч. 2 ст. 7 та абзаців 4, 6 і 8 п. 1 ст. 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

- 50 відсотків вартості доступного житла та/або пільгового іпотечного житлового кредиту для громадян, на яких поширюється дія Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб".

Вичерпний перелік кроків, які повинен зробити громадянин, щоб взяти участь у програмі «Доступне житло», оприлюднено на сайті регіонального управління. Там же можна подати документи для участі у програмі та відслідковувати стан своєї заяви.